Obraz Ljubljane

Čeprav je Ljubljana majhno mesto, se ponaša z izjemno arhitekturo. V projektu predstavljam 20 fotografij ljubljanskih stavb, med katerimi so bolje prepoznavne WTC, Stadion Stožice, NUK, Metalka, Slovenijales, novi hotel InterContinental, objekt R5, kompleks Trnovska vrata in Center starejših Trnovo.

Izstopajoča arhitektura pa ni podoba le večjih javno znanih stavb, temveč tudi drugih – malo manj pomembnih. Projekt nam da vpogled v raznovrstnost oblik in motivov, vsaka stavba zase pa je svojstvena in posledično neponovljiva.

Dobršen del fotografij prikazuje arhitekturo Trnovega. V serijo sem tako zajela že omenjena Trnovska vrata in Center starejših Trnovo, poleg teh dveh pa so na fotografijah tudi Močerad (črno-rumena stavba), Osnovna šola Trnovo in en stanovanjski blok.

Arhitekturo pravzaprav lahko v vsakem predelu Ljubljane občudujemo in moj namen je s predloženim gradivom to (hipo)tezo potrditi. Posebnost mojih fotografij je v drugačni perspektivi; večinoma so zajeti samo deli stavb, ki pa so nadalje nekateri obrnjeni v levo ali desno (tudi na glavo), tako da jih vidimo z nepričakovanega, neobičajnega zornega kota.

Fotografije si bo mogoče ogledati prvi teden oktobra v Četrtni skupnosti Trnovo, od 15. decembra do 15. januarja v ljubljanskem lokalu Tozd, januarja 2018 v Urbanističnem inštitutu Republike Slovenije in aprila 2018 v Knjižnici Otona Župančiča.

Predogled fotografij: